Прес-реліз

24 лютого 2012

Результати моніторингового дослідження «УКРАЇНА ТА УКРАЇНЦІ»

Центр соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» спільно з Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України з вересня 2010 року проводить періодичне загальнонаціональне моніторингове соціологічне дослідження «Україна і українці».

До Вашої уваги пропонуються дані тринадцятої хвилі моніторингу. Дослідження було проведене у період з 2 по 19 лютого 2012 року по всій території України методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Метод відбору респондентів – квотна вибірка (за ознаками вік та стать). Загалом було опитано 2004 респондентів у віці від 18 років і старше, вибірка репрезентативна загалом для України за показниками віку, статі та розміру населеного пункту.

1. Динаміка рівня довіри та ставлення до влади

Подібно до попередніх хвиль, аби виявити ставлення населення до влади, респондентам було запропоновано оцінити наскільки вони довіряють різним соціальним інститутам у діапазоні від одного («зовсім не довіряю») до чотирьох балів («повністю довіряю»). Середні бали головних суспільних інститутів виглядають наступним чином. В таблиці не враховані респонденти, які не визначилися зі своїм рівнем довіри до перерахованих інститутів.

Таблиця 1                 Динаміка середніх оцінок довіри до соціальних  інститутів

(бали від 1 до 4)

Президент1,86
Прем’єр-міністр1,79
Верховна Рада1,68
Місцеві органи влади2,08
Суди1,71
Прокуратура1,74
Міліція1,78
Податковій інспекції1,71
ЗМІ2,45

Незначне покращення оцінок економічної ситуації в країні та власного матеріального становища позначилося на рівні довіри українців до інститутів влади – зафіксовано деяке підвищення (іноді в межах сотих) індексів довіри до них.

2. Динаміка електоральних настроїв

Порівняно з грудневим опитуванням відбулось певне коливання рівня електоральної підтримки як політичних партій, так і їхніх лідерів – потенційних кандидатів на посаду Президента України. Зокрема, лютневе опитування зафіксувало незначне зростання електоральної підтримки В.Януковича, яке проте не досягло листопадового рівня. Натомість позиції Ю.Тимошенко і А.Яценюка залишились фактично незмінними, порівняно з кінцем минулого року. Найбільш приріст голосів за вказаний проміжок часу отримав Віталій Кличко і за цим показником перемістився на четверте місце.

Лютневе опитування зафіксувало також відчутне скорочення «електорального болота», яке зменшилось на шість відсотків. Нагадаємо, що «електоральне болото» складають респонденти які: планують голосувати проти всіх; не планують голосувати; не дали відповіді.

Таблиця 2 Динаміка електоральної підтримки кандидатів на посаду Президента України,%

Політики%

Партія «Громадянська позиція»2.1
Електоральне болото41.4

3. Ставлення до ЄВРО-2012

Менш ніж за пів року до початку ЄВРО-2012 сімдесят один відсоток українців демонструє байдужість до цього футбольного чемпіонату. Чекають на нього близько чверті опитаних. Якщо порівняти між собою ці дві групи, тобто тих, хто чекає на ЄВРО і тих, хто ставиться до цього переважно байдуже, то виявиться, що їхні представники доволі явно розрізняються за соціально-демографічними характеристиками.

Так, прихильники ЄВРО-2012 в середньому набагато молодші за тих, кому байдуже до футбольного дійства. В свою чергу це позначається на тому, що їхній освітній рівень в середньому також помітно вищий. Доволі явні відмінності між обома групами і за поселенською структурою: прихильники ЄВРО значно частіше проживають у містах, тоді як сільське населення схильне більше демонструвати байдужість до нього.

Серед регіональних особливостей обох груп слід виділити те, що прихильників ЄВРО-2012 порівняно більше проживає у західних областях, тоді як байдужих більше на Сході.

Оцінюючи підготовку України до цього чемпіонату, близько половини опитаних вказують на те, що країна ще не повністю підготувалася, однак у неї іще є час аби все виправити. Якщо ж запропонувати оцінити підготовку по окремих сферах у проміжку між 1 – «дуже погано» та 5 – «дуже добре», то отримаємо такі дані: найкраще, на думку респондентів, країна просунулася у сфері будівництва та реконструкції стадіонів, розвитку торгівельно-споживацької інфраструктури. Загалом, українці скоріше позитивно характеризують фактично всі запропоновані для оцінки сфери. Водночас слід звернути увагу на дві з них - навчання англійської мови міліціонерів, волонтерів, працівників транспорту, готелів, стадіонів і т.д., а також ситуацію із будівництвом та ремонтом доріг. Ці сфери отримують порівняно найнижчі оцінки.

Таблиця 4           Ієрархія середніх оцінок підготовленості України до ЄВРО-2012

(від 1 балу – дуже погано, до 5 балів – дуже добре)

Середні бали

(1-5)