Прес-реліз

5 березеня 2014

Соціологічного опитування станом на початок березня 2014

Завантажити у форматі Word

Дослідження було проведене у період з 25 лютого по 4 березня 2014 року по всій території України методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Метод відбору респондентів – квотна вибірка (за ознаками вік та стать).

Вибірка у віці від 18 років і старше репрезентативна загалом для України (2004 респонденти) за показниками віку, статі та типом поселення (місто/село). Статистична похибка вибірки (довірчий інтервал) складає +/– 2,2%.

1. Електоральні орієнтації українців

Після прийняття рішення про проведення виборів Президента  в кінці травня цього року, електоральна активність громадян, в порівнянні з попередніми даними, достатньо виросла. Українці демонструють досить високий рівень бажання прийняти участь у майбутніх виборах Глави держави. Близько 82% виборців готові чи скоріше готові взяти участь у волевиявленні. При цьому тих, хто протилежної думки – близько 13%.

Таблиця 1                 Готовність брати участь у виборах Президента України, %

Точно, ТАК (однозначно, повністю впевнений)58.3
Скоріше, ТАК (мабуть, напевно)23.6
Скоріше, НI (мабуть, напевно)5.5
Точно, НI (однозначно, повністю впевнений)7.6
Важко відповісти5.0

Щодо політичних уподобань стосовно вибору кандидатури на пост Президента України, то електоральні орієнтації українців розділилися наступним чином. На даний момент, лідером президентських перегонів є Петро Порошенко – 21,2%. Другу позицію посідає В.Кличко – 14,6%, а третю Ю.Тимошенко – 9,7%, яка знову включилася в політичну боротьбу після звільнення. Сергій Тігіпко, в свою чергу, отримує підтримку у вигляді 7,1% голосів виборців. Лідер КПУ П.Симоненко – 5,0%, а лідер ВО «Свобода» О.Тягнибок – 2,5%. Лідера «Правого сектору» Д.Яроша підтримали б 1,6% виборців, а В.Медведчука – 1,0%. Близько 8% респондентів віддали би свій голос іншому кандидату ,якого не було у списку.

Близько 30% виборців заявляють, що не знають за якого кандидата віддали б свій голос та чи взагалі прийшли б на вибори.

Таблиця 2           Рейтинги потенційних кандидатів на президентських виборах, %

Серед усіх опитанихСеред тих, хто має намір прийняти участь у виборах та визначився з кандидатом
Петро Порошенко21.230.9
Віталій Кличко14.621.3
Юлія Тимошенко9.714.1
Сергій Тігіпко7.19.6
Петро Симоненко5.06.4
Олег Тягнибок2.53.6
Дмитро Ярош1.62.3
Віктор Медведчук1.01.3
Інший кандидат7.810.7
НЕ ПРИЙМАВ БИ УЧАСТІ У ВИБОРАХ11.4
ВІДМОВА ВІД ВІДПОВІДІ/ НЕ ЗНАЮ/ ВАЖКО СКАЗАТИ18.2

*В.Янукович, А.Яценюк, О.Турчинов  до списку можливих кандидатів - не включались.

Під час дослідження респондентам пропонувалось зробити свій власний прогноз стосовно того, хто стане наступним Президентом України, опитаним було поставлене наступне запитання: «Скажіть, незалежно від того кого із кандидатів Ви підтримуєте, на Вашу думку, хто все-таки переможе на виборах і стане майбутнім Президентом України?».

На перші позиції за прогнозами українців виходять все ж ті кандидати, П.Порошенко, Ю.Тимошенко та В.Кличко. Хоча, за умови достатньо високого рейтингу, в перемогу В.Кличка виборці вірять дещо менше, ніж у Ю.Тимошенко. Майже близько половини – 48,7% від усіх опитаних, не змогли відповісти на дане питання і скласти свій прогноз стосовно того, хто стане наступним Президентом України.

Таблиця 3           Прогноз респондентів щодо наступного Президента України, %

Петро Порошенко15.9
Юлія Тимошенко13.6
Віталій Кличко12.6
Сергій Тігіпко2.4
Олег Тягнибок1.3
Петро Симоненко1.1
Дмитро Ярош0.5
Віктор Медведчук0.2
Інший кандидат3.7
ВВ/ ВІДМОВА ВІД ВІДПОВІДІ/ НЕ ЗНАЮ48.7

Щодо політичних уподобань серед партій, то електоральні орієнтації українців розділилися наступним чином. Лідируючі позиції займають одразу три партії: перше місце займає Партія ВГО «Батьківщина» та отримує 15,4% підтримки виборців. Партія «Удар» – 15,0%. Партія «Солідарність» залучилась би підтримкою 13,1% виборців України. Партія регіонів суттєво втратила свої позиції, і наразі, має 9,5% підтримки виборців. Комуністична партія України та ВО «Свобода» також мають достатньо стійку і вагому підтримку населення – 5,4% та 4,3% відповідно.

Слід відзначити, що близько 30% виборців заявляють, що не знають за яку б партію проголосували та чи взагалі прийшли б на виборчі дільниці в день проведення виборів до Верховної Ради України, якби вони відбулись найближчим часом.

Таблиця 4         Рейтинги політичних партій, %

Серед усіх опитанихСеред тих, хто має намір прийняти участь у виборах та визначився з партією
Партiя ВО «Батькiвщина»15.422.7
Партiя «Удар»15.022.3
Партiя «Солiдарнiсть»13.118.9
Партiя Регiонiв9.512.9
Комунiстична партiя України5.47.1
ВО «Свобода»4.36.5
Радикальна партiя Олега Ляшка2.63.7
Партiя «Український вибір»1.01.4
Партiя «Наша Україна»0.30.5
Iнша партія3.04.0
НЕ ПРИЙМАВ БИ УЧАСТI У ВИБОРАХ11.4
ВIДМОВА ВIД ВIДПОВIДI/ НЕ ЗНАЮ/ ВАЖКО СКАЗАТИ18.9

Респонденти в ході дослідження визначили для себе подальший зовнішньополітичний курс, яким має рухатись Україна. Так 62,0% громадян України підтримують вступ в Європейський Союз, а 38,0% готові проголосувати за вступ до Митного Союзу, якби такий референдум проводився найближчим часом.

Таблиця 5         Зовнішньополітичний курс України, %

Серед усіх опитанихСеред тих, хто має намір прийняти участь у референдумі та визначився з своїм вибором
Проголосував би за вступ до Європейського Союзу50.162.0
Проголосував би за вступ до Митного Союзу з Росiєю, Бiлоруссю та Казахстаном30.738.0