Прес-реліз

17 жовтня 2012

Електоральна ситуація в Україні напередодні виборів до верховної ради України

Центр соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» провів загальноукраїнське соціологічне дослідження «Електоральна ситуація в Україні напередодні виборів до верховної Ради України».

До Вашої уваги пропонуються результати дослідження, яке було проведене у період з 9 по 15 жовтня 2012 року по всій території України (включаючи м. Київ та АР Крим) методом особистого інтерв’ю (face to face) за місцем проживання респондентів. В дослідженні використовувався квотний метод відбору респондентів на останньому етапі відбору (за ознаками вік та стать). Загалом у всіх областях України було опитано 2000 респондентів у віці від 18 років і старше, вибірка репрезентативна загалом для України за показниками віку, статі та типом населеного пункту (місто/село). Помилка вибірки (довірчий інтервал) складає +/– 2,2%.

1. Електоральні орієнтації українців напередодні виборів до ВРУ

Українці, на даний момент, демонструють достатньо високий рівень електоральної активності, адже близько 60% виборців точно впевнені (готові) взяти участь у голосуванні, яке відбудеться вже менш як за два тижні. При цьому тих, хто протилежної думки – у шість разів менше.

Таблиця 1                 Готовність брати участь у виборах, %

Точно, ТАК (однозначно, повнiстю впевнений)58,8
Скорiше, ТАК (мабуть, напевно)24,3
Скорiше, НI (мабуть, напевно)4,3
Точно, НI (однозначно, повнiстю впевнений)8,9
ВВ/ ВIДМОВА ВIД ВIДПОВIДI3,8

Щодо політичних уподобань, то електоральні орієнтації українців розділилися наступним чином: перше місце займає Партія Регіонів та отримує 22,7% підтримки виборців. Об’єднана опозиція, Партія ВО «Батьківщина», на разі, посідає другу позицію – 15,6%. Партія «Удар» отримує 14,7% підтримки виборців, а Комуністична партія України має – 9,2%. ВО «Свобода» заручилася підтримкою 4,6% виборців, а партія Н. Королевської «Україна – Вперед!» – 2,1%.

Всі інші партії порівняно з лідируючими політичними силами мають значно меншу електоральну підтримку з боку населення.

Слід відзначити, що менше, ніж за два тижні до дня виборів, близько чверті виборців заявляють, що не знають за кого будуть голосувати та чи взагалі прийдуть на виборчі дільниці 28 жовтня 2012 року.

Таблиця 2         Рейтинги партій напередодні виборів, %

Серед тих, хто піде на вибори та визначився зі своїм вибором

Партiя регiонiв22,731,8
Всеукраїнське об'єднання `Батькiвщина`15,622,1